Zdravje - Stalne vsebine:

 • Program Anastazija - Pomoč pri MOTNJAH HRANJENJA

  15-04-2016

  Z aprilom je, v okviru Društva Brez limita, začel delovati program Anastazija - Pomoč pri MOTNJAH HRANJENJA.Program nudi strokovno podporo v obliki:Individualnega svetovanja.Skupine za osebe z motnjo hranjenja (vsak torek ob 16.00h ). Skupine za bližnje oseb z motnjo hranjenja (vsako tretjo sredo v mesecu ob 17.30h).Delavnic in predavanj.Program nudi psihosocialno podporo mladostnikom in njihovim staršem v procesu okrevanja ter razumevanje motnje hranjenja in njenega vpliva na dinamiko odnosov v družini. Omogoča pomoč pri spreminjanju odnosa do hrane, spoznavanju lastnega čustvenega sveta in učenja bolj konstruktivnih odzivov nanj (brez stradanja, bruhanja ali prenajedanja). Podporna skupina omogoča bližnjim predvsem varen prostor za podelitev svoje stiske, dilem, občutij in strahov ter strokovne podpore in znanje za lažje razumevanje oseb z motnjo hranjenja.Program vodi strokovna delavka Katja Lukač, z večletnimi izkušnjami na področju dela pomoči pri motnjah hranjenja.Za več informacij in prijave pišite ali pokličite na:katja.v.lukac@gmail.com ali 068 655 465  


 • Preveč mesa, sira, jajc ... ravno tako nevarno kot 20 cigaret na dan?!

  07-03-2014

  S to primerjavo razburjajo ameriški znanstveniki, ki so po 20 letih raziskovanja prehranjevalnih navad prišli do zaključka, da je preveč proteinov za zdravje enako nevarno kot verižno kajenje. Ugotovitve razburjajo, hkrati pa mečejo senco dvoma na priljubljeno "paleodieto".  


 • Potrebujemo vodo ali zdravila?

  28-01-2014

  Ali ste vedeli, da so debelost, zgaga, želodčna razjeda, zaprtje, motena prebava, vnetje trebušne slinavke, diabetes, žolčni kamni, astma, alergije, glavoboli, migrene, angina pektoris, povišan krvni pritisk, nosečniška slabost, artritis, bolečine v hrbtu, revmatoidni artritis, povišan holesterol, AIDS, depresija, nemir, razdražljivost itd. lahko le različni obrazi dehidracije?  


 • Sodobna hiša za sodobne bolezni

  28-01-2014

  Pravijo, da je kultura bivanja danes na veliko višji ravni kot včasih. Že pred nekaj desetletji se je govorilo, da so nova stanovanja komfortna – to bi pomenilo, da je v njih veliko lepše živeti. Res nam ni več treba na stranišče izven hiše. Vode ne prinašamo v vrčih. Stanovanja so bolj suha. Ob teh nedvomno pomembnih pridobitvah pa se je pod krinko sodobnosti skrila še marsikatera novost, ki nam načenja zdravje in vpliva na naše počutje.  


 • Kaj se skriva v skodelici?

  28-01-2014

  Bolj ozaveščeni potrošniki se že dolgo izogibajo že pripravljenim, obarvanim napitkom, na etiketah pazljivo berejo, ali morda pijača vsebuje aspartam, sorbitol ali kakšno drugo tvegano sladilo, kakšen konzervans je uporabljen in podobno. Mnogi zato kave, čaje in sokove pripravljajo kar sami. Pa vendar – ali smo se s tem izognili vsem pastem?  


 • Cena belih nasmehov

  28-01-2014

  Ljudje še nikoli niso imeli tako lepih zob kot v današnjem času. 
Zobje so res videti lepi, ceno za to lepoto pa, razen z denarjem, pogosto drago plačujemo tudi s pešanjem drugih, za življenje bolj pomembnih organov.  


 • Čezatlantska trgovinska pogajanja so resna grožnja varnosti hrane in kmetijstva v EU

  28-01-2014

  Evropska komisija je pred par dnevi sporočila, da so ZDA zaradi izpada proračunskega financiranja začasno prekinile nedavno začeta pogajanja o čezatlantskem trgovinskem sporazumu z EU. Kot kaže, pa bi bilo za evropske državljane bolje, da bi jih kar ustavili – če se bodo namreč odvijala v smer, za katero si prizadevajo ZDA.  


 • Kaj vpliva na naše počutje?

  28-01-2014

  Danes, ko nam na vsakem koraku dopovedujejo, da smo svobodni bolj kot kadar koli prej, še pomislimo ne, da lahko nekaj vpliva na naše misli in čustva. Pa s tem ne mislim na manipulacije politikov ali hollywoodske produkcije.  


 • Temna živila imajo svetlo prihodnost

  28-01-2014

  Barva ni le ličilo za živila. V njej se skriva veliko rešitev za težave sodobnega človeka, zlasti za temačno obdobje, v katerega prihajamo.  


 • Delovanje začimb na virus HIV

  28-01-2014

  HIV in herpes sta za medicino dve ločeni težavi. Zagotovo pa imata nekaj skupnega, saj je prav očitno, da začimbe, ki pomagajo pri enem, učinkujejo tudi pri drugem.  


 • Roki uporabe hrane pod drobnogledom

  28-01-2014

  V teh kriznih časih se mi zdi neumno hrano metati v smeti. Zato me zanima, če na izdelkih piše Najbolje uporabiti do... kaj to v resnici pomeni. Kaj se zgodi, če živilo uporabimo pozneje in ali lahko na kakšen način ocenimo, kdaj to lahko storimo in kdaj ne.  


 • Po tem ga boste gotovo imeli drugje-GSM!

  28-01-2014

  Pet učenk 9. razreda ene od danskih šol se je odločilo izpeljati zanimiv eksperiment, fotografije, ki so jih dekleta objavila na spletu, pa so izzvale burno reakcijo raziskovalcev, biologov in strokovnjakov iz Anglije, Nizozemske in Švedske.  


 • Plačevanje osnovnega zdravstvenega zavarovanja

  06-12-2013

  Informacija za vse, ki si morate sami plačevati osnovno zdravstveno zavarovanje. To bo od februarja dalje dražje za približno 5 €. Sedaj znaša 17,14 €, od februarja dalje pa bo ta znesek nekaj čez 22 €.  


 • Pravice pacientov na področju čezmejnega zdravstvenega varstva

  29-10-2013

  Zakonodaja jasno določa pravice pacientov glede dostopa do varnega in kakovostnega zdravljenja prek meja EU in povrnitev stroškov zanj. Pacientom, ki odpotujejo v drugo državo EU zaradi zdravstvene oskrbe, je zagotovljena enaka obravnava kot državljanom države, v kateri poteka njihovo zdravljenje. Če so upravičeni do zdravstvenega varstva doma, jim stroške povrne matična država.  


 • Nabiranje zelišč v naravi

  22-10-2013

  Vodeno nabiranje zelišč v naravi bo potekalo v soboto, 26. oktobra in v nedeljo, 27. oktobra 2013. Obvezne so predhodne prijave na 05 366 47 50, 041 437 785.  


 • Medicinska konoplja in njeni zdravilni učinki

  27-09-2013

  V sredo, 16. oktobra 2013, ob 19h, vabljeni v MC Hiša mladih Ajdovščina, kjer bo potekalo predavanje na temo uporabe konoplje v medicinske namene. Predavala bosta Krištofer Bogdan Meško ter Jaka Bitenc. Udeležba je brezplačna.  


 • Kako poskrbeti za zdravo prehrano mladostnikov?

  24-09-2013

  Pomembno je, da je prehrana mladostnic in mladostnikov hranilno uravnotežena, živila pa kakovostna. Hitra prehrana, ki jo sicer večina mladostnikov obožuje, zanje nikakor ni primerna (pa tudi za nikogar drugega ne).  


 • Naravna glina za lepoto in zdravje

  06-09-2013

  V četrtek, 19. septembra 2013, ob 19h, vas vabimo v MC Hiša mladih na brezplačno predavanje in delavnico o Naravni glini, ki zelo učinkovito deluje na naše zdravje in mladosten izgled. Dogodek bo vodila Tina Avguštin, ki se z glino ukvarja že vrsto let. Pridružite se nam.  


 • Živila, ki pomagajo pri pikih žuželk

  06-09-2013

  Za blaženje srbečice pikov in ugrizov žuželk so ljudje skozi stoletja odkrili kar nekaj naravnih “pomočnikov”, ki jih še danes najdemo skoraj v vsaki kuhinji.  


 • Kako začeti z opuščanjem kajenja?

  18-07-2013

  Da bi uspešno zmanjšali delež bolezni in umrljivosti zaradi kajenja tobaka, je pomembno zvečati število tistih, ki prenehajo s kajenjem in tistih, ki nikoli niso prenehali kaditi.  


 • HIV /AIDS Preventiva – Društvo informacijski center Legebitra

  16-07-2013

  Društvo nudi informacije istospolno usmerjenim o možnostih okužbe s katero od spolno prenosljivih okužb. Če imate vprašanja o možnosti okužbe, lokacijah testiranja ali pa bi radi le določene informacije, se lahko obrnete na nas vsak delavnik med 12. in 16. uro. Lahko nas pokličete na 01 430 51 44 (Simon), nam pišete na legebitra(at)siol.net ali pa se dogovorite za osebni pogovor.  


 • SPB – Spolno prenosljive bolezni

  16-07-2013

  Spolno prenosljive bolezni (SPB) in spolno prenosljive okužbe (SPO) so nalezljive bolezni in okužbe, ki se običajno prenašajo s spolnimi odnosi. Na možnost okužbe je treba pomisliti vselej, kadar imate spolne odnose.  


 • Motnje hranjenja

  16-07-2013

  Motnje hranjenja so resnična, kompleksna in uničujoča stanja, ki imajo zelo resne zdravstvene posledice. Osebe z motnjami hranjenja so potencialno življensko ogrožene in izpostavljene težjim telesnim težavam.  


 • VIVA.SI: Alkoholizem - zasvojenost z alkoholom

  16-07-2013

  Kronična bolezen, eden največjih izvorov človeškega trpljenja nasploh, saj ne prizadene le alkoholika, temveč tudi okolico, v kateri živi in deluje.Alkoholik je oseba, ki dlje časa uživa prekomerne količine alkoholnih pijač, s čimer škodi tako svojemu zdravju kot socialno-ekonomskemu položaju.  


 • MakroBios: Stop alkoholu s pomočjo laserske terapije

  16-07-2013

  Odvajanje od alkohola je zelo težka naloga, ampak s pomočjo najnovejše laserske tehnologije nam to lahko uspe hitreje in učinkoviteje. Tisti, ki niste bili nikoli resnično odvisni od neke stvari, boste težko razumeli težave, s katerimi se soočajo ljudje, ki želijo popolnoma prenehati s pitjem alkoholnih pijač.  


 • Med.Over.Net

  16-07-2013

  Spletna stran, kjer dobite veliko člankov s področja zdravja, vseh vrst zasvojenosti,..  


 • VIVA.SI – portal za zdravo življenje: Kako ubijajo droge

  16-07-2013

  Čeprav je odvisnost od drog oziroma narkomanija že dolgo uvrščena med bolezni, je šele sodobna tehnologija omogočila uvid v njeno uničujoče delovanje na možgane in odkrila pogubne posledice za najbolj vitalne možganske dele. V zadnjih letih število odvisnikov še vedno narašča, sprememba je le v tem, da med novimi prevladujejo uporabniki izjemno toksičnega ekstazija.  


 • Znaki, ki kažejo, da pije ali uživa drogo

  16-07-2013

  Kaj so tisti prvi znaki, ob katerih morate kot starši posumiti, da vaš otrok uživa prepovedane substance? Kako preprečiti, da zabrede še globlje, in na koga se obrniti po pomoč, smo povprašali Sandro Vitas, univ. dipl. psih., iz Društva za pomoč zasvojencem in njihovim svojcem Slovenije ''Up''.  


 • Odvisnost od drog in metadona

  16-07-2013

  Naš program detoksikacije temelji na neposredni stimulaciji nevrotranzmiterjev v možganih. Escape detoksikacijski protokol nudi zelo ugoden način izvajanja prekinitve/odvajanja od odvisnosti od opiatov.  


 • Zdravljenje zasvojenosti

  16-07-2013

  Center za zdravljenje zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica izvaja aktivnosti za odkrivanje, zdravstveno in psihosocialno obravnavo ter preventivno delovanje na področju odvisnosti od psiho-aktivnih substanc in odvisnosti od iger na srečo. V okviru centra za zdravljenje odvisnosti deluje tudi klub zdravljenih alkoholikov.  


 • Kako nikotin vpliva na možgane:

  11-07-2013

  V nekaj sekundah po prvem vdihu cigarete pride nikotin do možganskih poti za ugodje, kjer sproži sproščanje dopamina. Posledica je takojšen občutek ugodja.  


 • Društvo za nenasilno komunikacijo

  11-07-2013

  Društvo za nenasilno komunikacijo je nevladna, humanitarna, neprofitna organizacija, ki od leta 1996 deluje na področju preprečevanja in zmanjševanja posledic nasilja v družini in družbi.  


 • Za ženske v stiski, kam se obrnit?

  11-07-2013

  Saj poznate: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, vse zmore in vse uredi. Včasih pa se zalomi. Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo?  


 • Kaj lahko storim če sem žrtev nasilja?:

  11-07-2013

  Priloga, ki jo imate v rokah, je pripravljena za vas. Izhaja iz stvarnosti, tukaj in sedaj. Morda ste sami žrtev nasilja. Morda poznate kakšno žrtev trgovine z ljudmi ali prostitucije. Morda vašo prijateljico nadlegujejo na delovnem mestu. Preberite prilogo zase in zanje. Berite jo kot priročnik s praktičnimi nasveti: kaj lahko naredim, na koga naj se obrnem, kdo mi je dolžan pomagati, kdo mi lahko pomaga, kako naj jaz pomagam drugim. V vedenju je moč!  


 • Kam in kako po pomoč v duševni stiski?

  11-07-2013

  Knjižica, ki je pred vami ponuja številne informacije o možnih načinih in oblikah podpore ter pomoči na področju duševnega zdravja. Predstavlja in opisuje vlogonevladnih organizacij, socialnovarstvenih programov ter storitev, ki jih strokovni delavci izvajajo na terenu. Želimo si, da v knjižici najdete koristne informacije in upamo, da vam bo njena vsebina v pomoč.  


 • Nasilje v družini, Društvo Ženska svetovalnica

  11-07-2013

  Kaj je nasilje: Policijske statistike v Sloveniji dokazujejo, da so v 99% nasilja med odraslimi v družini žrtve ženske, povzročitelji pa moški. Fizično nasilje žrtev lahko dokaže, saj so posledice napadov vidne in zabeležene v zdravniških kartotekah (seveda le v primerih, ko žrtev poišče zdravniško pomoč).  


 • Motnje hranjenja - zdravljenje

  11-07-2013

  Prvi pogoj za uspešno zdravljenje je lastna motivacija. Dokler se oseba sama ne odloči, da želi spremeniti svoje življenje, je nihče ne more prisiliti.  


 • Motnje hranjenja pomoč

  11-07-2013

  Vse motnje hranjenja se da premagati, vendar mora prizadeti običajno najprej prepoznati problem in si ga priznati, nato pa občutiti potrebo, da se ga mora lotiti. Že pri tem ima lahko pomembno vlogo razumevanje, vzpodbuda, podpora okolja, važne pa so tudi različne službe, kamor se prizadeti/a lahko obrne po pomoč.  


 • Zakon o preprečevanju nasilja v družini:

  11-07-2013

  Ta zakon določa pojem nasilja v družini, določa vlogo in naloge državnih organov, nosilcev javnih pooblastil, izvajalcev javnih služb, organov samoupravnih lokalnih skupnosti (v nadaljnjem besedilu: organi in organizacije) in nevladnih organizacij pri obravnavanju nasilja v družini ter določa ukrepe za varstvo žrtev nasilja v družini.  


 • E- ZDRAVJE: Kaj mora vsebovati zdrava prehrana

  20-06-2013

  Prebavne motnje so pogosto posledica nezdravega prehranjevanja. Slovenci jemo premalokrat na dan, obroki so enolični in nezdravi, jemo prehitro in preveč naenkrat. Za zgled vam ponujamo izbor jedi, ki ustreza sredozemskemu načinu prehranjevanja. Če ga boste vsaj malo upoštevali, se boste izognili marsikateri prebavni težavi.  


 • Portal HUJŠAJ ZDRAVO.SI

  20-06-2013

  Portal za promoviranje zdravega načina življenja, vsebuje napotke o zdravi prehrani, hujšanju, zdravju, šport in rekreacija ter kuharski kotiček.  


 • Zdravstveni dom Ajdovščina

  20-06-2013

  Zdravstveni dom Ajdovščina je javni zavod, ustanovljen za opravljanje osnovne in specialistične zdravstvene dejavnosti.  


Novice nam posredujejo tudi...