Izobraževanje - Stalne vsebine:

 • Zavod Kersnikova vabi na usposabljanje za bodoče mentorje

  05-03-2018

  Prihodnost najbolje napoveduješ tako, da jo soustvarjaš! Pridruži se mentorjem!Kersnikova vabi k usposabljanju za bodoče mentorice/je, raziskovalke/ce in ustvarjalke/ce vse, ki jih zanimajo umetnost, biotehnologija, robotika, elektronika, programiranje in druge atraktivne prakse. Vabljeni ste elektroničarke/ji, mehatroničarke/ji, elektrotehničarke/ji, programerke/ji, biotehnologi/nje, umetnice/ki, znanstvenice/ki, študentke/i, dijaki/nje … Vsi, ki bi radi svojo energijo posredovali naprej!Vključite se lahko v različne dejavnosti, ki hekajo različne tehnologije, v biolaboratoriju eksperimentirate z živimi materiali, lahko pa sodelujete pri nastajanju in pripravi umetniških del, ki bodo razstavljena v Galeriji Kapelica.Na Kersnikovi svoje poslanstvo vidijo v navduševanju otrok in mladih za razmišljanje izven okvirov in v igrivem ustvarjanju; v spodbujanju vznemirljivih situacij, kjer vzplamti ustvarjalna energija umetnic/kov, znanstvenic/kov, inženirk/jev in drugih vizionark/jev, ki svoje projekte razstavljajo v galeriji za sodobne raziskovalne umetnosti.Srečanje bo potekalo v četrtek, 15. 3. 2018, ob 17.00 v laboratoriju Rampa na Kersnikovi 4 v Ljubljani. Če želite sodelovati in vam termin ne ustreza, jim vseeno pošljite sporočilo in se boste dogovorili drugače.Prijavite se tako, da prek spletne povezave pošljete sporočilo s kratkim pripisom, zakaj bi želel/a sodelovati in soustvarjati njihov program. Kaj in kako ustvarjajo z mularijo, si lahko ogledate na povezavahGrafiDIY | Roboroka | Bioradovednost! Prijavnico najdete tukaj.Rok prijave je 12. 3. 2018.Za več informacij jim pišite na info@rampalab.org ali obiščite njihovo spletno stran in Facebook profil.  


 • Štipendije za deficitarne poklice

  18-01-2018

  Devetošolci in dijaki pozor - sprejet je sklep o določitvi lokalno pomembnih ali deficitarnih poklicev – Občina Ajdovščina bo za šolsko leto 2018/2019 razpisala štipendije za logopeda, strojnega tehnika in elektrotehnika. Odbora za družbene zadeve ter za gospodarstvo in gospodarske javne službe sta sprejela sklep o določitvi lokalno pomembnih ali deficitarnih poklicev, Občina Ajdovščina bo tako za naslednje šolsko leto razpisala štipendije za študij logopedije ter za srednješolska programa strojni tehnik in elektrotehnik. Poklici so izbrani na podlagi Analize potreb gospodarstva po kadrih, izobraževanju in usposabljanju v občini Ajdovščina, ki jo je v letu 2016 pripravila Ljudska univerza. Pravilnik o štipendiranju ter nagradah za izjemne dosežke in uspehe dijakov določa, da imajo prednost pri dodelitvi štipendije kandidati z boljšim uspehom. Štipendija za dijaka znaša 12 % minimalne plače, za študenta pa 25 % minimalne plače. Javni razpis za štipendije – tako za deficitarne poklice, kot tudi za občinske štipendije ter nagrade za izjemne dosežke in uspehe dijakov in študentov, bo objavljen jeseni.  


 • Predavanje "Pasti odraščanja s sodobno tehnologijo"

  21-11-2017

  Predavanje je namenjeno staršem, str okovnim delavcem, prostovoljcem in vsem, ki se srečujejo z odvisnostmi. Predavatelj je Peter Topić, avtor knjige "Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi" in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme.  


 • Delavnica: izdelaj kratek animirani film

  15-06-2017

  23. in 24. avgust od 10. do 13. ure. Si ljubitelj risank in risanih filmov? Te zanima, kako film nastaja ali pa bi celo rad izdelal svoj kratki animirani film? Za vse ljubitelje risank ali krajših risanih filmov se bo odvijala delavnica za spoznavanje odprtokodnega programa za izdelavo le teh. Udeleženci bodo spoznali program in izdelali kratki filmček. Vedno bolj nas obdajajo oglaševalski videi in krajše animacije. Če te zanima, kako jih izdelati, je ta delavnica prava zate. Prijave so nujne. Delavnica bo potekala v računalniški učilnici na Ljudski univerzi Ajdovščina.  


 • 9. informativa 2017

  20-01-2017

  Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 27. in 28. januarja 2017 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že deveto leto zapovrstjo na enem mestu predstavil celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah. Prvič pa se ji pridružuje tudi dogodek na temo prostočasnih aktivnosti mladih Arena mladih.  


 • VISION - brezplačna spletna videošola

  08-09-2015

  Magičnost ustvarjanja, Zavod za ustvarjanje in izobraževanje vabi k prijavam na VISION spletno videošolo, ki je brezplačna. VISION – spletna videošola je namenjena predvsem mladim, mladinskim delavcem, šolskim učiteljem, članom različnih organizacij in društev ter vsem ostalim, ki želijo pridobiti znanje na področju uporabe videa. Poudarek je predvsem na praktični uporabi in izdelavi tako enostavnih kot zahtevnejših projektov, od videokolaža, videospota, pa do TV-novice, kratkega igranega filma, reportaže, dokumentarca … Več na www.vision-videoschool.eu.  


 • Izobraževalni paket za mladinske centre

  04-09-2015

  Kulturno izobraževalno društvo PiNA je v sklopu projekta Vsebinska mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID) razvila tri kratke izobraževalne videe in brošure za mladinske centre. Gre za osnovne informacije o bolj uspešni komunikaciji na spletu s pomočjo družbenih medijev in multimedije. Video 1: SPLET ; Video 2: DRUŽBENI MEDIJI; Video 3: MULTIMEDIJA Brošura 1: DRUŽBENI MEDIJI; Brošura 2: SPLET; Brošura 3: MULTIMEDIJA  


 • NPK

  03-09-2015

  Informacije najdete na spodnji povezavi.http://www.lu-ajdovscina.si/pridobitev_izobrazbe_in_kvalifikacij/npk/  


 • Priporočila za izboljšanje izvajanja strukturiranega dialoga

  29-04-2015

  Mladinski svet Slovenije obvešča, da so dostopni trije končni dokumenti s priporočili, ki so produkt mednarodnega seminarja o strukturiranem dialogu za člane Nacionalnih delovnih skupin (NDS),  ki je potekal med 13. in 16. aprilom v Ljubljani. Na seminarju so sodelovali člani NDS iz 15 različnih držav EU, z namenom evalvacije novega cikla izvajanja strukturiranega dialoga in oblikovanja konkretnih priporočil za izboljšanje procesa, v smeri večje implementacije oz. realizacije ukrepov, ki jih oblikujemo in predlagamo mladi ter oblikovanja priporočil za delo znotraj NDS. Zaključki seminarja so trije končni dokumenti s priporočili: Priporočila za Nacionalne delovne skupinePriporočila za izboljšanje 4. ciklaPriporočila za implementacijo in realizacijo ukrepov  


 • Brezplačna izobraževanja na Ljudski univerzi Ajdovščina

  24-01-2014

  Ministrstvo za šolstvo in šport je decembra 2011 objavilo rezultate Javnega razpisa za programe splošnega neformalnega izobraževanja odraslih od 2012 do 2014. Ljudska univerza Ajdovščina je na tem razpisu pridobila štirinajst 50-urnih programov in enega 170-urnega. Programi so za udeležence brezplačni, ker jih sofinancirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.  


 • Podjetno v svet podjetništva

  24-01-2014

  Doba subvencij, ki jih je država podeljevala od leta 2007 do 2013, se je bolj ali malo uspešno zaključila. A v času, ko so mladi še toliko bolj na udaru zaradi krize, je zagon mladega podjetništva še toliko bolj pomemben. Še toliko bolj pa pogoji zanj.  


 • Evropski in mednarodni mladinski projekti

  24-01-2014

  S 1. januarjem 2014 je v veljavi novi program Erasmus+, ki je pod svojim okriljem združil vse dosedanje programe EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport, vključno s programom Vseživljenjsko učenje.  


 • Glasilo Priložnosti

  10-12-2013

  Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) je izdal glasilo Priložnosti, v kateri so predstavili svoje delo ter nakazali kakšne aktivnosti se bodo na področju mednarodnega sodelovanja izvajale v bodoče.  


 • Študentsko organiziranje

  03-12-2013

  Študentje so večinoma družabna bitja, zato se radi vključujejo v različne organizacije, kjer lahko preživljajo prosti čas s svojimi vrstniki na zanimiv in kakovosten način.  


 • O Erazmus+: »Obdržali smo vse in to še izboljšali.«

  07-11-2013

  Mobilnost študentov je za mlade brez dvoma ena izmed najbolj otipljivih prednosti članstva njihove države v Evropski uniji. Program Erasmus, ki ga letno izkoristi 230,000 študentov, pa so poslanci sedaj še izboljšali. Sedaj se imenuje Erasmus+.  


 • Brez izobrazbe ne pomeni brez možnosti!

  04-11-2013

  Mladim pomagamo tako, da skupaj z njimi pregledamo, česa so se pri različnih aktivnostih zunaj šole naučili, to pa potem skupaj z njimi zabeležimo v Nefiks.  


 • Štipendije

  20-09-2013

  Štipendije so kot dopolnilni prejemek namenjene kritju stroškov v zvezi z izobraževanjem. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na svoji spletni strani objavlja katere štipendije se podeljujejo v Sloveniji ter vse podatke, ki jih potrebujete za prijavo.  


 • Ljudska univerza Ajdovščina

  20-09-2013

  Ljudska univerza Ajdovščina deluje na področju formalnega in neformalnega izobraževanja za odrasle in mladino. Ponuja zanimive in privlačne programe učenja in usposabljanja, v katerih imajo udeleženci možnost pridobivanja, nadgrajevanja in obnavljanja znanja s kakovostnimi mentorji in predavatelji. V različne oblike izobraževanja se lahko vključujejo šoloobvezni otroci, srednješolci in mladina, odrasli in ljudje v tretjem življenjskem obdobju.  


 • NEFIKS - indeks neformalnega izobraževanja

  26-07-2013

  Nefiks – indeks neformalnega izobraževanja omogoča in pomaga vsem mladim pri beleženju in promoviranju neformalno pridobljenih kompetenc, ki pri iskanju zaposlitve še kako koristijo.Da mlade še bolj spodbudijo k vpisovanju v Nefiks in predvsem, da nagradijo mlade, ki svoje aktivnosti že intenzivno vpisujejo, bodo na Zavodu Nefiks tudi letos podelili priznanja tistim, ki bodo imeli največ vpisov. Podeljene bodo praktične nagrade in sicer 4 tablične računalniki za posameznike in 6 tabličnih računalnikov za organizacije, katerih vpisi bodo prepoznani kot najbolj kvalitetni.  


 • Ponovno štipendije za mlajše od 18 let; na novo štipendije za deficitarne poklice

  12-07-2013

  "Že zadnjih nekaj let ugotavljamo, da v Sloveniji področje štipendiranja sistemsko ni enotno urejeno, zato je ministrstvo pripravilo predlog novega Zakona o štipendiranju, pri tem pa je za podlago uporabilo predlog Zakona o štipendiranju, ki so ga pripravili predstavniki študentov. Omenjeni predlog zakona je danes sprejel Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, pred dokončnim sprejemom in uveljavitvijo ga mora sprejeti še Državni zbor RS. Predvidoma bo začel veljati v letu 2014.  


 • Zakon o štipendiranju (Zštip)

  12-07-2013

  Ta zakon ureja štipendije in spodbude za izobraževanje, upravičence oziroma upravičenke do štipendij in spodbud za izobraževanje (v nadaljnjem besedilu: upravičenci), pogoje za pridobitev štipendije, višino štipendije, postopke v zvezi s štipendijami in spodbudami za izobraževanje, vire financiranja, vodenje evidenc in nadzor nad izvajanjem tega zakona.  


 • Štipendije in sofinanciranje

  12-07-2013

  Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije izvaja različne programe štipendiranja. Tako podeljuje Zoisove štipendije, zbira in objavlja seznam kadrovskih štipendij, ki jih prejme s strani delodajalcev, razpisuje različne štipedije za izobraževanje v tujini, in podobno. Hkrati pa želi sklad na enem mestu predstaviti tudi druge možnosti, ki so na voljo dijakom in študentom, zato so na teh straneh zbrani tudi razpisi drugih institucij.  


 • Izobraževanje v tujini - Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije

  12-07-2013

  Na spletnih straneh so na voljo informacije o formalnem izobraževanju v tujini, po zaključku katerega posameznik prejme javno veljavno spričevalo ali šolsko listino.Zbrane so tudi informacije o neformalnem izobraževanju v tujini, namenjenem osvojitvi novih znanj, poglobitvi že osvojenega znanja ali pridobivanju izkušenj. To izobraževanje poteka v obliki poletnih šol, jezikovnih tečajev, strokovnih usposabljanj ali strokovnih delovnih usposabljanj, kjer udeleženec običajno prejme dokazilo o udeležbi in pridobljenih znanjih.  


 • Nova socialna zakonodaja o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev...

  12-07-2013

  Uveljavljanje socialnih transferjev je urejeno z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS). Pravico do javnih sredstev lahko uveljavite, če vaš dohodek ne presega meje dohodkov, ki jo za posamezno pravico iz javnih sredstev določa zakon, hkrati pa izpolnjujete tudi druge pogoje, ki jih določajo predpisi, ki urejajo posamezno pravico. Pravice iz javnih sredstev so denarni prejemki ter subvencije in znižana plačila.  


 • Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve in enake možnosti – Kadrovske štipendije

  12-07-2013

  S kadrovskimi štipendijami se dijakom in študentom pomaga priti do ustreznega poklica oziroma izobrazbe, kar omogoča njihovo večjo zaposljivost. Kadrovske štipendije dodeljujejo delodajalci upravičencem, ki izpolnjujejo splošne pogoje po tem zakonu, razen starostnega pogoja, in pogoje, določene v splošnih aktih delodajalca (prvi odstavek 21. člena Zakona o štipendiranju).  


 • Pravilnik in razpis o dijaških domovih

  12-07-2013

  Prijavnica za sprejem v dijaški dom - Priloga k prijavnici za sprejem v dijaški dom - Vloga za subvencijo. Razpis za vpis v dijaške domove za šolsko leto 2013/2014. Rokovnik za pripravo in objavo razpisa ter prijavo kandidatov in izvedbo vpisa učencev in dijakov v dijaške domove za šolsko leto 2013/14. Razpis za vpis v dijaške domove za šolsko leto 2013/2014. Stanje prijav na dan 5. 4. 2013  


 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Programi izobraževanja

  12-07-2013

  Zakon ohranja pozitivne elemente višješolskega izobraževanja kot izrazito praktično usmerjenega študija, ki temelji na usklajenih in jasno definiranih potrebah delodajalcev. Programi so zasnovani kot posebna oblika terciarnega izobraževanja in so izrazito poklicno naravnani. Prav po tem se razlikujejo od visokošolskega študija.  


 • Pogosta vprašanja v zvezi pretvorbe ocen izobraževanje SLO-TUJINA

  12-07-2013

  Zakaj novi zakon (Zakon o vrednotenju in priznavanju izobraževanja)? Katere listine se lahko vložijo v postopek vrednotenja izobraževanja? Ali je postopek vrednotenja obvezen za vse imetnike tujih listin o izobraževanju? Odhajam v tujino. Kje mi bodo v državi, kamor odhajam, priznali spričevalo ali diplomo? Kaj je transnacionalno izobraževanje? Ali so spričevala/diplome pridobljene v EU po vstopu Slovenije v EU avtomatično priznane v Sloveniji? Na kaj paziti pri izbiri študija v tujini?  


 • Subvencija prevoza za dijake in študente

  12-07-2013

  Po subvencijo prevoza za dijake in študente ne več na centre za socialno delo pač pa k prevozniku. Z novim šolskim in študijskem letom 2012/2013 se uveljavlja nov način subvencioniranja prevoza dijakov in študentov. Konec julija je namreč začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu, ki razveljavlja vse določbe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se nanašajo na subvencijo prevoza za dijake in študente.  


 • Subvencionirani prevozi v SŠ in VŠ

  12-07-2013

  Po tem zakonu so do subvencioniranega prevoza upravičeni vlagatelji, ki imajo bivališče najmanj 5 km oddaljeno od kraja izobraževanja in status: dijaka, udeleženca izobraževanja odraslih, ki se izobražuje po javno veljavnih programih poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja, če ni v delovnem razmerju, ni prijavljen kot brezposelna oseba ali se ne izobražuje v skladu s predpisi o urejanju trga dela do dopolnjenega 26. leta starosti, študenta, ki ni zaposlen.  


 • Srednješolski učbeniki

  12-07-2013

  Učbenik je osnovno učno gradivo za doseganje vzgojno-izobraževalnih ciljev in standardov znanja, opredeljenih v učnem načrtu oziroma katalogu znanja. Učbenike lahko založnik, ki vidi svoj interes, v skladu s Pravilnikom o potrjevanju učbenikov vloži v potrditev, učbenike pa potrdi strokovni svet. Objavljeni so v Katalogu učbenikov.  


 • Srednješolski izobraževalni programi

  12-07-2013

  Objava srednješolskih izobraževalnih in vzgojnih programov na tej spletni strani obsega sezname, ki vključujejo informacije o sprejetju, začetku izvajanja prenovljenih in izteku nadomeščenih izobraževalnih programov, spremembah ter njihovo vsebino:  


 • Priročnik za bruce.si

  12-07-2013

  Novice za študente, študij, študentska prehrana, zabava, rekreacija, sobe, delo in denar, splošno.  


 • Neformalno učenje - Ljudska Univerza Ajdovščina

  12-07-2013

  Ljudska univerza Ajdovščina je drevo s koreninami, ki je zraslo na skoraj sedem desetletni tradiciji izobraževanja odraslih. Svoje veje znanja širi po Vipavski dolini in tudi širše.  


 • Zakon o šolski prehrani za dijake in študente

  12-07-2013

  Zakon o šolski prehrani se uporablja za osnovne in srednje šole ter za osnovne šole v okviru zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v RS, ki izvajajo javno veljavne vzgojno-izobraževalne programe, ne pa tudi za udeležence izobraževanja odraslih.  


 • ŠOUP študentska prehrana

  12-07-2013

  Kaj je subvencionirana študentska prehranaSubvencionirana študentska prehrana je način podpore, ki ga daje država študentom. S subvencijo država subvencionira del obroka v restavracijah, ki imajo pogodbo za subvencionirano prehrano in tako študentom omogoča vsaj en topel obrok in 2 dcl vode ali brezalkoholne pijače brez doplačila, za vsak delovni dan v mesecu.  


 • PUM Ajdovščina

  09-07-2013

  Projektno Učenje za Mlajše odrasle je javno veljavni program, ki pomaga pri nadaljevanju opuščenega šolanja ali pri iskanju zaposlitve. Ponuja priložnost za izobraževanje, druženje in zabavo.  


 • Seznam visokošolskih zavodov

  20-06-2013

  Na strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo najdete seznam vseh zavodov, ki so vpisani v razvid visokošolskih zavodov.  


 • Mojaizbira.si - Šolska zakonodaja

  20-06-2013

  Zakonodaja na področju šolstva opredeljuje strukturo šolskega sistema na vseh stopnjah izobraževanja. Slovenski šolski sistem postaja primerljiv z evropskimi zakonskimi in vzgojno izobraževalnimi standardi.  


 • Spremenjen Zakon o šolski prehrani

  20-06-2013

  Državni zbor RS je 28. decembra 2012 sprejel Zakon o šolski prehrani, ki razširja pravico do določenega dela subvencije za prehrano učencem in dijakom. Zakon omogoča za leti 2013 in 2014 subvencionirano malico učencem in dijakom, ki ustrezajo sledečim pogojem.  


 • Varuh dijakovih pravic

  20-06-2013

  Varuh dijakovih pravic je dijakom na voljo, če imajo kakršnokoli vprašanje v zvezi z učnim in izobraževalnim procesom ali pravicami in težavami v okviru šole.Kontakt:   e-pošta: varuh@dijaska.org    mob. tel.: 051 247 777  


Novice nam posredujejo tudi...