Zdravje - Aktualno

 • V ČASU KARANTENE BODITE ODGOVORNI DO SEBE IN DRUGIH!


  30.3.2020
  Ajdovščina

  16-03-2020

  Življenje se je v obdobju koronavirusa precej obrnilo na glavo. Marsikdo ima zaradi tega precej težav. V spodnjih vrsticah si preberite kateri so najnovejši ukrepi in napotki na Ajdovskem, s katerimi želijo odgovorni čim lažje prebroti čas v katerem smo se znašli. Predvsem pa bodite odgovorni do se be in do drugih.


  Kljub temu, da nas je v nov teden popeljalo čisto pravo spomladansko vreme, ne izkoriščajte nepričakovanega prostega časa za rizična opravila – ne zažigajte vrtnega odpada, ne hodite v hribe, ne ukvarjajte se z adrenalinskimi podvigi, tudi kolo lahko za nekaj časa ostane v garaži – ne obremenjujte reševalcev z nepotrebnimi intervencijami! Sile v sistemu zaščite in reševanja so fizično in psihično obremenjene. Držite se navodil pristojnih služb. Izkoristite lepo vreme za sprehod, vendar posamično, tako bo najbolj varno za vas in za druge.

  V času epidemije koronavirusa je socialno ogroženim in pomoči potrebnim občankam in občanom na voljo pomoč pri oskrbi s prehrano in drugimi nujnimi pripomočki. Solidarnost je izkazalo gostinsko podjetje Letni vrt Na Livadi, ki vsem pomoči potrebnim omogoča dostavo brezplačnega obroka na dom – pokličete jih lahko na 041 573 310. Dostavo suhih obrokov ter zdravil pomoči potrebnim izvajajo tudi na Rdečem križu Ajdovščina – pokličite: 051 430 722.

  Ajdovska picerija Šturje je v teh dneh še dodatno okrepila ponudbo hrane na dom in tako lahko izbirate vsakodnevno med številnimi obroki, ki vam jih dostavijo na domači prag. Najdete jih na telefonski številki 040 738 748.

  Storitev Pomoč na domu se v tem času izvaja v prilagojenem obsegu, izvajalci pa se sicer z vsakim uporabnikom individualno dogovarjajo o načinu in obsegu izvajanja.

  Če želite pomagati, to lahko storite tudi brez osebnega stika – namesto obiska, telefonirajte sorodnikom in prijateljem, sosedu pustite listek na vratih, v bloku organizirajte oglasno desko, dostavljeno puščajte pred vrati.

   

  Danes, v ponedeljek, 16. marca 2020, je začel veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Izjeme so trgovine z živili in prodaja kmetijskih pridelkov ter kmetijskega repromateriala na kmetijah ter v kmetijskih trgovinah. Dovoljena je tudi prodaja blaga in storitev na daljavo – preko spleta.

  V Ajdovščini so že v petek pričele zapirati vrata nekatere javne ustanove. V soboto zvečer pa je Štab Civilne zaščite Občine Ajdovščina izdal sklep o zaprtju vseh gostinskih lokalov, ki velja od nedelje, 15. marca 2020.

  Zdravstveni dom Ajdovščina in Zdravstvena postaja Vipava delujeta v spremenjenem obsegu – izvajajo se le nujne zdravstvene storitve.

  Veterinarske ambulante delujejo samo za nujne veterinarske posege, pred obiskom pokličite dežurne telefonske številke.

  Lekarni v Ajdovščini imata v času trajanja epidemije prilagojen način poslovanja – v rednem delovnem času poslujeta preko okenca za dežurstva. Po zdravila se odpravite zdravi, bodite odgovorni in upoštevajte vsa higienska priporočila.

  S prilagojenim delovanjem so odprte prodajalne z živili, medicinskimi pripomočki, vrtnarije, kmečke trgovine, bencinski servisi, banke, pošte, trafike in kioski.

  Zaprti so vsi javni objekti, nastanitveni in gostinski obrati, welnes in športno-rekreacijske storitve, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, cvetličarne, storitve iger na srečo, odpovedane so vse kulturne in druge prireditve.

  Nakupujejo naj le zdravi, v trgovino se odpravite brez spremstva otrok, starejši se nakupovanju izogibajte. Mnoge trgovine so že same uvedle socialno distanco in omejujejo število oseb v trgovskih prostorih.

  Vse občanke in občane naprošamo, da se striktno držijo navodil. Upoštevajte socialno distanco in omejevanje števila oseb pri vstopanju v trgovino. Upoštevajte pravila čakanja pred trgovinami. Danes so bile na vseh trgovskih objektih in lekarnah ter mestih, kjer prihaja do zbiranja več ljudi zarisane črte, ki označujejo predvidena mesta za čakanje. Ena črta je namenjena eni osebi – če črt zmanjka, se držite distance.

  Ponovno naprošamo, da v trgovine in druga mesta, kjer se zbira več ljudi, hodite le po najnujejše.

  Zdravstveni dom na novo objavlja seznam spremenjenih urnikov nekaterih ambulant in storitev.

  Zobne ambulante v Zdravstvenem domu Ajdovščina so do nadaljnjega zaprte. V primeru nujnih stanj (močan zobobol, akutna infekcija, večja krvavitev, poškodbe v področju zob) pokličite info-točko ZD Ajdovščina – 05 93 46 230. Napotili vas bodo na dežurnega triažnega zobozdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

  Vse paciente fizioterapije obveščamo, da do preklica ne bomo izvajali fizioterapevtskih storitev, ki niso nujne. Sprejemamo samo paciente z delovnim nalogom s stopnjo nujnosti ZELO HITRO (poškodbe, stanja po operaciji). Za vse dodatne informacije smo dosegljivi na številki: 05 36 93 122.

  Storitve dispanzerja za ženske so na voljo samo nosečnicam, in sicer ob sredah od 13.00–20.00, ob četrtkih od 7.00–14.00 in petkih od 7.00–14.00. Za naročanje pokličite na telefonsko številko: 05 36 93 125.


Novice nam posredujejo tudi...