Prosti čas - Aktualno

 • POHOD PD VIPAVA: MRZLA GORA (2203 M)


  2.8.2020

  28-07-2020

  Skupina Mrzle gore je z osrednjim delom Kamniško-Savinjskih Alp povezana prek Savinjskega sedla nad Okrešljem in na severu meji na Karavanke. Osrednja vzpetina je Mrzla gora, ki s svojo skalnato vršno gmoto daje videz ene najbolj zahtevnih gora v pogorju. Pod njo so doline Belske Kočne na severu, Matkovega kota na severovzhodu in Logarske doline na jugovzhodu. Kot prvi je nanjo stopil Johannes Frischauf leta 1877, in sicer z vzhodne plati z vodnikoma Matkom in Piskernikom. Nanjo sta speljani dve markirani poti, obe zelo zahtevni. Dostopi so primerni za izkušene planince, vrh bi zlahka razglasili za enega najtežje dostopnih v pogorju. Vi se boste podali po zahodnem grebenu iz smeri Logarske doline, mimo koče pod slapom Rinka ter pogorelega Frischaufovega doma na Okrešlju. Pot je skromno zavarovana in terja kar nekaj zanimivega in razgibanega plezanja v vršnem delu gore. Z višino narašča tudi krušljivost skale.

  Časovnica: vzpon 4 ure, sestop 4 urepovratek v poznih popoldanskih urah.

  Oprema: čelada, klasična visokogorska pohodniška z visokimi planinskimi čevlji. Priporočljivo je pokrivalo za glavo in sončna krema ter palice za spodnji del. S seboj imejte tudi hrano in veliko pijače (vročina), topla oblačila, prvo pomoč. Na Okrešlju je trenutno zasilno mogoče dobiti pijačo, v koči na izhodišču pa tudi hrano. Zaradi trenutnih razmer imejte s seboj mini razkužilo za roke ter obrazno masko.

  Zahtevnost ture: zelo zahtevna pot, tura zahteva zelo dobro pripravljenega gornika z zelo dobro fizično kondicijo in z dobrim gibanjem v skali. V kolikor se ocenite, da ture ne boste zmogli, bodite odgovorni pri prijavi. Vodnik si pridržuje pravico, da v takem primeru udeleženca lahko tudi zavrne, če oceni, da ni dovolj pripravljen za samo turo.

  Višinska razlika: 1273 m.

  Izlet vodita Marko Puc, VPZS, in Aljoša Rehar, VPZS. Udeležba na lastno odgovornost. V primeru izredno slabe vremenske napovedi si PD Vipava pridržuje pravico do spremembe/odpovedi.

  Prijave do petka, 31. julija, na 031 800 384 ali .


Novice nam posredujejo tudi...