Prosti čas - Aktualno

 • IZLET PD VIPAVA: LIPNIK (1950 M) IN DUNJSKI VRH (1961 M)


  10.11.2018, 04:00
  s parkirišča Škofijske gimnazije Vipava

  07-11-2018

  V grebenski rezi, ki se zahodno od sedla Bieliga še enkrat nekoliko povzpne, izstopata vrhova s povsem različnim značajem – nekoliko višji in južnejši vrh Dunje je po večini poraščen z gostim ruševjem, iznad katerega štrlijo skalni pomoli, čeri in razbita pobočja. Lipnik pa na jugu prav do vznožja poraščajo strme trave s številnimi žlebovi in krajšimi skalnimi odstavki. Jugozahodno od vrha se nato po grebenu proti vrhu Dunje razrašča ruševje, o katerem na severni strani ni ne duha ne sluha. Zahodna stran Lipnika je prepadno odsekana s 400-metrsko steno, pod katero gozdnata pobočja strmo padajo v zatrep grape potoka Rio Gelovitz. Tako Dunjski vrh kot Lipnik sta neprekosljiva razglednika: Karnijske Alpe in vrhovi v grebenu Strme peči onkraj Dunje so kot na dlani, toda pogled na Montaž je od tod naravnost veličasten, neopisljiv.

  Časovni okvir: s planine Poccet preko Lipnika na Dunjski vrh 3,5 ure, sestop po isti poti 3 ure.
  Zahtevnost ture: lahka.
  Odhod: sobota, 10. november 2018, ob 4.00, parkirišče Škofijske gimnazije Vipava.
  Povratek: v primeru, da nam bo čas dopuščal, si bomo na poti nazaj grede ogledali še 80-metrski slap Fontanone di Goriuda v dolini Reklanice (15 min hoje). Povratek nazaj v pozno popoldanskih urah.

  Priporočljiva oprema: osnovna planinska oprema (oblačila prilagojena vremenskim razmeram, pohodni čevlji, palice, rezervna oblačila, sončna krema, čelna svetilka, prva pomoč, osebna izkaznica). Hrana in pijača iz nahrbtnika, koča na planini Poccet bo morda še odprta.

  Stroški: razporedili se boste po kombijih in si razdelili stroške prevoza. Člani PD Vipava plačajo samo stroške goriva, nečlani pa še sorazmeren del najema kombija (strošek goriva + 7 €).

  Prijave: puc.marko@gmail.com ali na tel. 031 800 384 v večernih urah do vključno četrtka, 8. novembra 2018.

  Vodja izleta: Marko Puc, vodnik PZS.


Novice nam posredujejo tudi...