Prosti čas - Aktualno

 • Podpišite peticijo za "samo JA pomeni JA"

  19-02-2021

  Slovensko pravosodno ministrstvo pripravlja spremembe kazenskega zakonika v delu, kjer je opredeljeno posilstvo.

  Trenutni predlog ministrstva pa ne dosega sodobnih standardov zaščite žrtve, kot jih imajo že številne države po Evropi. Zato vas prosimo, da podpišete peticijo na dnu te strani in ministrstvo pozovete, naj posilstvo opredelijo po modelu "ja pomeni ja".

  Za kaj gre?

  Slovenski kazenski zakonik dejanje posilstva dojema kot kaznivo samo, če so uporabljeni nasilje, grožnje ali prisila. Taka zakonska opredelitev je znana kot model prisile, ki krši mednarodno pravo, je škodljiv za žrtve in povsem zastarel.

   

  Kakšen je trenutni predlog ministrstva?

  Ministrstvo za pravosodje se odvrača od modela prisile in je pripravilo nadgradnjo, ki jo imenuje model veta oziroma "ne pomeni ne". To konkretno pomeni, da mora žrtev posilstva oz. spolnega napada aktivno izraziti nasprotovanje (izraziti ne).


  Zakaj predlog ministrstva ni v redu? Ker nas ne sme zanimati, ali je oseba rekla "ne", temveč, ali je rekla "da". To bi dosegli z uveljavitvijo modela "ja pomeni ja", kar pomeni, da se vsaka oseba sama odloči, ali je pripravljena na in si želi spolni odnos. Če ni privolila aktivno in svobodno (z besedami ali dejanji), je tak spolni odnos posilstvo.


Novice nam posredujejo tudi...