Prosti čas - Aktualno

 • Festival ZUNAJ - gorniško druženje ob filmih in knjigah


  2. in 3. 10.2020
  Vipavski Križ

  11-09-2020

  Petek, 2.10. (Iskanja)
  ➡️19.00 – Otvoritev festivala
  ➡️19.05 – Sklop kratkih filmov
  ????The high road / 17′
  Medtem ko najboljši balvanski plezalci pomikajo meje proti tlom, je pogled Nine Williams uprt višje. Je med redkimi ženskami, ki plezajo težavnostne stopnje, ki so 10 do 15 metrov visoko – brez vrvi. Nina, vzhajajoča zvezda športa, napne svoje mišice in preizkusi svoje živce visoko v območju brez padcev.
  ????Allain / 10′
  Vsako leto se postaramo. Nekega dne si star 50 let. Kako boš praznoval, je odvisno od tebe. Alpinist in gorski vodnik Robert Jasper se poda na Grenlandijo, na solo ekspedicijo. Iz male vasice Kulusuk se v kajaku poda na pot. Po dvanajstih dneh veslanja in prenašanja težkih tovorov, Robert doseže svoj bazni kamp ob vznožju Molar Spire. Umirjeno in zbrano, se čisto sam prične vzpenjati po tej 500 metrski steni.
  ????Poč / 26′
  Poč je zgodba o švicarju Didierju Berthodu, ki je bil v začetku tisočletja eden najboljših plezalcev v plezanju poči. Plezanje, iskanje sebe in končno tudi izkušnja s poškodbo v kateri je videl odgovor Boga ga je pripeljala do odločitve, da je postal duhovnik.
  ➡️20.00 – Pogovor ????
  Pogovor na temo plezanja, doživljanja, iskanja, božjega. Naslov pogovora je: Živeti, plezati, ljubiti .
  Gostje: Jakob Kunšič, Uroš Perko, in še kdo
  Sobota, 3.10. (Gor in dol s kolesom, smučmi in še čem…)
  ➡️19.00 – Sklop kratkih filmov
  ????The Pathan project / 42′
  Neraziskani gorski masiv v oddaljeni dolini v Pakistanu, nikoli preplezana smer in močna ekipa plezalcev iz Argentine, Belgije in Francije, ki so več kot pripravljeni kombinirati raziskovanje, glasbo in dobro voljo. Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier in Carlitos Molina se podajo na novo dogodivščino polno presenečenj, pomfrija in preobratov!
  ????Keep busy – MTB / 2′
  Med zadnjo karanteno smo bili prisiljeni omejiti socialne stike, zaradi česar je veliko ljudi ostalo sami. Vendar je velika razlika med tem, da si SAM in tem da si OSAMLJEN. Nenavadni časi so ponudili priložnost, da se ponovno odkrijemo in počnemo stvari za katere običajno nimamo časa. Biti zavzet, strasten v naravi in vedno pomiri našo notranjost. Zato je sporočilo filma: ne popuščajte, sanjajte, ustvarjajte, smejte se in predvsem počnite oziroma delajte kaj.
  ????Flat out days Kočevje 2020 – MTB / 5′
  Kratka zgodba o kolesarskem festivalu v Kočevju.
  ????Edspedicija / 14′
  Zgodba o enem vdihu, kolesu in najvišji gori. Spomladi 2019, se ekipa Planetfit odloči navdihniti množice h gibanju z nepozabnim športnim izzivom. S potopom na dah na najglobljo točko slovenskega morja, več kot 200 km kolesarjenja do Julijcev in nočnim vzponom na zasneženi Triglav. Edo je moral izziv opraviti v manj kot 24 urah.
  ????Felicite / 11′
  Pierre Hourticq, Victor De Le Rue in Jeremie Heinz nam predstavijo lepoto in moč smučanja in snowboardanja. Gora je živo bitje in ona je v nas! A kaj nam lahko pove? Skozi raziskovanje zasneženih strmin masiva Mont Blanca bomo slišali, kaj nam gora lahko pove.
  ➡️20.15 – Rezultati fotografskega natečaja
  ????Fotografski natečaj
  Objava zmagovalcev fotografskega natečaja in projekcija zmagovalnih fotografij.
  ➡️20.25 – Pogovor ????
  Kratek pogovor o filmih ali potopisno predavanja.
  Spremljajoči program
  ????Fotografski natečaj – čas za oddajo fotografij je 20. september 2020 (več tukaj: http://www.ao-ajdovscina.si/povabilo-natecaj-fotografije/
  ➡️Različne zunanje (»outdoor«) aktivnosti v Vipavski dolini.
  Organizirajo in vodijo člani AO in PD Ajdovščina.
  • MTB tura (zahtevnejša) – prevoz koles na Predmejo – Čaven – Mala lazna – Koča pod Golaki ????‍♂️
  • MTB tura (družinska) – po Vipavski dolini ????‍♂️
  • Planinska tura (zahtevna): Gradiška + Otmarjeva ferata – > sestop čez Škavnico in Plaz v Vipavo ????‍♂️
  Prijave na ture in dodatne informacije
  na mail festival@ao-ajdovscina.si
  ali telefon 051 346 076
  Udeležba je brezplačna! Vabljeni!


Novice nam posredujejo tudi...