Natečaji in razpisi - Aktualno

 • Poziv za udeležbo na rezidencah za pisatelje in pisateljice ter prevajalce in prevajalke ODISEJEVO ZATOČIŠČE


  9.11.2019

  06-11-2019

  ODISEJEVO ZATOČIŠČE: IZGRADNJA MREŽE PISATELJSKIH REZIDENC je druga faza projekta, ki ga sofinancira program Evropske Unije Ustvarjalna Evropa. Mrežo literarnih rezidenc smo zdaj razširili na pet evropskih držav. Projekt in mreža rezidenc sta primarno namenjena mladim literarnim ustvarjalcem in ustvarjalkam (proza in/ali poezija) ter književnim prevajalcem in prevajalkam.

  Program literarnih rezidenc se bo odvijal na otoku Mljet (Hrvaška), v Ljubljani (Slovenija), Larissi (Grčija), Beogradu (Srbija) in na več lokacijah v Walesu (Združeno kraljestvo). Rezidenčni program se osredotoča na transnacionalno mobilnost in razvoj publike, mladi avtorji in prevajalci bodo tako lahko delali, nastopali in se predstavili v dveh različnih družbenih in kulturnih kontekstih. Rezidence prinašajo nove priložnosti in možnosti za povezovanje z drugimi avtorji, prevajalci, uredniki, založniki in/ali predstavniki različnih literarnih organizacij iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Združenega kraljestva in Grčije. Rezidence bo spremljal bogat podporni program, ki ga sestavljajo z literaturo povezane dejavnosti, usmerjene v specifične (lokalne) ciljne skupine.

  Prvo leto bo tematika projekta Odisejevo zatočišče za vse rezidente, izbrane po tem pozivu, Knjižnica – obenem fizični prostor in navidezna baza pomembnih in relevantnih podatkov za kateri koli družbeni, kulturni ali umetniški kontekst. Skupaj z razvojem Mednarodne knjižnice poezije v povezavi z rezidenco na Mljetu bodo rezidenti kot sestavni del projekta Odisejevo zatočišče povabljeni k premisleku o pomenu knjižnice kot enem od najpomembnejših simbolov in spomenikov miru in vzajemnega človeškega razumevanja; prispevali bodo lahko pesem, esej, zapis na blogu ali prevod v povezavi s to temo.


Novice nam posredujejo tudi...